Päätin kokeilla, että pystyisinkö todella elämään pelkän opintotuen varassa useamman kuukauden putkeen. Mediassa on ollut niin paljon keskustelua asiasta, joten eikai tästä puutu enää kuin asian testaus aivan itse.

Olen tehnyt erilaisia pieniä hommia 15-vuotiaasta lähtien, enkä ole oikeastaan koskaan mankunut vanhemmiltani käyttörahaa. Tälläkin hetkellä teen töitä joitain tunteja viikossa ja ansaitsen pari sataa euroa kuussa. Tuon parin sadan euron lisäyksellä opintukeen olen tullut toimeen menneet pari opiskeluvuotta ja ainakin omalla kohdallani opintotuen korotus voisi merkitä sitä, ettei minun ehkä tarvitsisi enää käydä töissä opintojen ohella.

Mutta siis. Tästä hetkestä lähtien laitan kaikki työnteolla ansaitsemani rahat säästöön ja elän vain Kelan antamilla tukirahoilla.


Opiskelijasoluni vuokra on kohtuulliset 224,25 euroa, joten opintotuki + asumislisä -paketista (412,51 euroa) jää vuokran maksamisen jälkeen käteen 188,26 euroa.


Huhhuh. Tiesin toki, ettei opintotuesta kovin paljoa jää käteen vuokranmaksun jälkeen, mutta mielessäni olin ajatellut sen olevan vähän yli 200 euroa. Mutta kaiketi sitä pitää pysyä päätöksessään ja koettaa selvitä hengissä alle 200 eurolla kuussa. Katsotaan kuinka pitkälle päästään...